Történetünk

Kosár tartalma (0)

LENKEY PINCÉSZET - TOKAJ-HEGYALJA, MÁD

Szőlőbirtokunk története

Történetünk 1999 nyarán kezdődött, amikor édesapánk id. Lenkey Géza megvásárolt tíz hektárnyi
szőlőföldet Tokaj-Hegyalján, Mádon és Bodrogkeresztúron.

tokekMi a három testvér – húgom Krisztina, öcsém Csaba és jómagam Géza – fel sem fogtuk, hogy mit jelent ez, és hogy mennyire meg fog változni addig szinte gondtalannak tűnő életünk. Eleinte ment minden, mint a karikacsapás. Apu lent Mádon szőlészkedett-borászkodott, a testvéreim és én Budapesten igazgattuk  esztergályos műhelyeink  ügyes-bajos teendőit. Kéthavonta lelátogattunk Hegyaljára, megnéztük a “Hegyfarkat” ( talán ebből a dűlőből a legszebb a kilátás!) megkóstoltuk a borokat a pincében, majd elmentünk ebédelni a Sárga Borház nevű étterembe, ahogy az egy “igazi földbirtokoshoz” illik.

A gondok akkor kezdődtek, amikor Apu 2000 őszén megpróbálta értékesíteni – sikertelenül – 1999-es évjáratú borainkat, és folytatódtak, amikor beteg lett és 2001 augusztusában meghalt.

Azóta a dolgok megváltoztak…

Hetente utazom Mádra, az összes dűlőnket meglátogatom, a pincében az összes hordót végigkóstolom, és már csak ritkán járok ebédelni a Sárga Borházba… Krisztina a húgom a kisfiát nevelgeti, Csaba öcsém zsörtölődik néha, hogy mire költöm el azt a sok pénzt Mádon – mire Anyukám csak annyit mond neki: –  “ Kisfiam, Tokaj virul!”
Most, amikor ezeket a sorokat írom, én már megértettem, hogy Apu mekkora kincset hagyott ránk, “Kis Családom” nevű borunkat kortyolgatom és szerencsés embernek érzem magam…

Kispest, 2006 február 14.
signo

ELKÉPZELÉSEINK A SZŐLŐRŐL, ÉS A BORKÉSZÍTÉSRŐL…

Elképzeléseink a szőlő műveléséről, a borok készítéséről folyamatosan alakulnak. Arra hamar rájöttünk, hogy nem vonz bennünket a nagyüzemi borászkodás, sokkal inkább szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek őszinték, és van egyéniségük. E cél érdekében a 2002-es évtől kezdődően teljes területünkön rövid csapra metszünk, tavasszal hajtást, nyáron fürtválogatást végzünk, termést korlátozunk…

Amiben hiszek!

  • Hiszem, hogy Tokaj-Hegyalja, a világ egyik legkülönlegesebb adottságú borvidéke!
  • Hiszem, hogy az itt készült boroknak időre van szükségük ahhoz, hogy minden szépségüket be tudják mutatni!
  • Hiszem, hogy a szőlő nem szereti a vegyszert, a bor a segédanyagot!

Ami fontos!

  • Szőlőinkben 2005 óta nem használunk gyomirtó szert, és rovarirtó szert.
  • 2014-ben a 10,4 hektárból, 1,4 hektáron megkezdtük az ökológiai növényvédelmet.
  • 2015-ben átálltunk a biológiai növényvédelemre, teljes területünkön, mind a 8 dűlő 15 parcelláján.
  • A pincében 2005 óta nem használunk fajélesztőt, nem édesítünk, nem tompítunk savat, és mesterségesen nem bontunk almasavat.

"Szeretem a szőlőm...!"

A hektáronkénti terhelést -20-25 q/ha mennyiségre tervezzük, ez tőkénként cca.1 kg szőlő érlelését jelenti. Az aszúszedést, ha a Jóisten is úgy gondolja, szeptemberben kezdhetjük, és november vége felé fejezhetjük be… A szüretet dűlő, fajta, és nagyon szigorú minőségi szelektálással végezzük. Mostanában már október elején el kell kezdenünk a “nagyszüretet”, a felmelegedés miatt. Két-három hullámban járjuk végig szőlőinket, általában november végén, ritkábban december elején fejezzük be a szüreti munkálatokat.