A szőlő

Kosár tartalma (0)

Lenkey család szőlészete és pincészete

A szőlő

levelTiszteletreméltó, szívós, állandó megújulásra képes növény. Sokszor elképzeltem a szőlőtőkék között járva, hogy összesúgnak mögöttem: ” Itt a gazda! Megérdemli, hogy szép termést neveljünk neki? ” Azonban, ha képzelgés nélkül szeretném megosztani  gondolataimat  a szőlőről, akkor elmesélem a 2005-ös évünket.

Ebben az esztendőben Mádon két nagy jégverés volt özönvízzel fűszerezve, ráadásként egy szélvihar tette izgalmasabbá életünket. A természeti csapások után az emberek kimentek a földjeikre és látva a pusztítást, temették a termést. A föld zöldellt a jég által levert levelektől és gyerekfürtöktől. A szőlő azonban nem adta fel. Néhány hét múlva új hajtások és fürtkezdemények jelentek meg a tőkéken. Mire elérkezett a szüret ideje, volt mit szüretelni, beérett szőlőfürtök várták gazdáikat.

Tíz hektáros területünk 21.471 darab termő szőlőtőke otthona.Legfiatalabb ültetvényünk  25 , a legöregebb 55 éves. Fajtamegosztásuk: Furmint ~ 55%, Hárslevelű ~  40% , Sárga, és Ottonel muskotály, Zengő, Zenit, Cserszegi Fűszeres, Zalagyöngye ~  5%.