Híreink

Kosár tartalma (0)

Lenkey család szőlészete és pincészete

SZÜRET 2022

Az idei Szüretet augusztus végén kezdtük meg a KORAI ÖRÖMÖK nevű borunk szőlejével.

Szeptember első hetét is végig szüreteltük, ekkor a BETSEK/KORPOSD FURMINTJÁT, a BOMBOLY, és a VILMÁNY dűlők FURMINT- HÁRSLEVELŰ-nek való szőlőt szedtük, ezek száraz bortételek lesznek.

Szeptember 2.-3.-4. hetében sajnos nem tudtuk folytatni a szüretet, mert szinte minden nap esett, kivéve szept. 16.-át amikor két nagy Fiammal leszedtük a bakművelésű Középhegyről FURMINTOT, HÁRSLEVELŰT. Nagyon kevés, de gyönyörű szőlőt szedtünk le innen az öreg tőkékről, kis érdekességnek “BUTIK” tételnek szeretném majd ezt a bort.

Október 5.-6.-án tudtuk folytatni a szüretet, ekkor a Holdvölgy és az Úrágya dűlőket szedtük dűlő és fajta szelektáltan, az aszúsodó szőlőfürtöket a tőkéken hagytuk. A szőlő feldolgozása mindkét dűlő esetében a szőlő feltárásával, 24 órás áztatással, majd ezt követő préselésével történt. Az elmúlt héten, Október 13.-14.-15.-én a bodrogkeresztúri Hegyfarok-dűlő következett, ahonnét egy Kedves borunk, AZ ÉLET SZÉP szürete történt meg. Ezt a borunkat 2011-ben sikerült utoljára elkészítenünk, emiatt boldogok vagyunk, hogy idén van erre újra lehetőségünk.

Itt tartunk most, 2 hektáron (4 parcellán) hagytunk még kint szőlőfürtöket Aszúsodni, bizakodunk, hogy sikeres lesz az elképzelésünk!


Lenkey Géza

Tokaj-Hegyalja, Mád

2022.10.21